Kohalik ja hooajaline: tomat
Tõeliselt hästi maitseb vaid tomat, mis on valminud siin ja praegu. Ülejäänud osa aastast võime osta Hollandist ja kust kõikjalt mujalt sissetoodud tomateid, mis on küll ümmargused ja punased, just nii, nagu olema peab, kuid täiesti maitsetud. Usun, et see ei ole ainult minu tähelepanek ja arvamus. Siinkohal annan väikseks lisateadmiseks ka vihje, miks see nii on.
Need tomatid, mida kasvatatakse eksportkaubaks ja müügiks, on saadud niimoodi geneetiliselt muundatud sortidelt, et nende viljad püsiksid poolkõvad ning säiliksid kauem. Ei kõla just ahvatlevalt, või mis? Nii et, jõuame ikkagi ringiga tagasi värske kodumaise tomati juurde.
Nüüd siis tomatist ka natuke lähemalt
Tomat tervistab ja äratab hellust. Teda on peetud koguni seksuaalsuse suurendajaks ning hellade tunnete äratajaks, mida iseloomustab ka talle prantslaste poolt antud nimi – “armuõun”.
Kuna väsketes tomatites on ohtralt vett, siis annab tomat sööjale minimaalselt kaloreid – 6 cm läbimõõduga tomatis on 25 kcal -, aga samas annab ta täiskõhutunde. Peamiseks energiaallikaks on tomatis suhkrud ja orgaanilised happed, mille vahekorrast oleneb omapärane magushapu maitse.
Mõningaid huvitavaid fakte tomatist:
- Üsna happelise viljana soodustab tomat maomahla eritumist ja soolte talitlust
- Tomatis on vitamiine, mineraalaineid ja teisi kasulikke bioaktiivseid ühendeid, mis teevad temast tõelise antioksüdandipommi
- Tomat on väärtuslik köögivili, eeskätt tänu mikroelementide kooslusele (vask, tsink, jood, floor, seleen jt) ja vitamiinide sisaldusele
- Tomatis olevat tähtsamat punast värvainet nimetatakse lükopeeniks (karotenoid), mis ongi tugevatoimeline antioksüdant, sidudes organismi kahjustavaid liigseid vabu radikaale
- Lisaks värvainetele on tomatis rohkelt vesilahustuvaid (B-grupi esindajad ja vitamiin C) ja rasvlahustuvaid vitamiine (vitamiinid E ja K)
- Mineraalainetest on kaaliumi-, fosfori- ja rauasooli sedavõrd, et ühe keskmise tomati söömine päevas rahuldab organismi vajaduse
- Kuumtöödeldud tomati väärtused on organismile paremini kättesaadavad kui värskete viljade omad ja seda eeskätt punase pigmendi osas. Seetõttu on kõik kuumtöödeldud hoidised tervisele head.
Rahvameditsiini seisukohalt on tomatit vähe uuritud, kuid karotenoidid allikana on taim ammu ravimitööstuses kasutusel.
- Karoteene on tomatis mitut liiki, mis inimorganismis annavad A-vitamiini.
- A-vitamiini puudusel soovitatakse juua 1 klaas tomatimahla päevas, mis tunduvalt parandab nägemist.
- Tänu orgaaniliste hapete sisaldusele on tomat sisesekretsiooninäärmete talitluse ergutaja, seedimise soodustaja ja kahjulike bakterite pidurdaja seedeelundites.
- Värske tomat ja tomatimahl on head ainevahetushäirete, südame- ja veresoonkonnahaiguste, neeruhaiguste, kehvaveresuse ja mao-seedetraktihäirete puhul, kuid ei sobi raviks mao ülihappesusega kulgevate haiguste korral.
- Tänu karotenoidide sisaldusele soovitatakse tomatit ka vähihaiguse korral. Katsetega on kindlaks tehtud, et inimestel, kes sõid tomatit vähemalt 14 korda kuus ja seda peamiselt kuumtöödeldud kujul, on väiksem risk haigestuda vähki.
- Tomat mõjub soodsalt maksale, kuid ei sobi sapikivitõve puhul.
Enamik inimesi on harjunud tomatit kasutama toorena salatites või võileivakattena. Ometi on tomati kasutamiseks tohutult võimalusi: teda sobib lisada kastmetesse, suppidesse, pajapraadidesse, vormiroogadesse, pitsade katteks, pastatoitudesse jm. Iseseisva toiduna sobib tomatit praadida, täita köögivilja hakkliha või kalaga ning seejärel ahjus küpsetada.
Tomat on asendamatu lisand nii toorena kui konservina lihast ja kalast roogade juurde.
Tema maitsega sobivad kokku paljud maitsetaimed, millest populaarseim on basiilik, aga ka pune, majoraan, till, roheline sibul ja kuivatatud pitsaürdid.
Aedviljadest sobivad tomatiga kartul, suvikõrvits, porgand, mugulsibul, küüslauk, mädarõigas, moorputk, mustjuur, õun jt.
Tomatis säilivad kasulikud ained ka kuumutades. Tomati-riisisupp
Kuumutamine peab olema tõepoolest lühiaegne, et tomativiilu kuju säiliks ja koor ei eralduks. Selline supp ei tee häda ei neeru- ega maohaigetele, sest tomati probleemse omastatavuse tasakaalustab riis.
- 5 keskmist tomatit
- 0,5 kl riisi
- 2 keskmist sibulat
- 1,5 l puljongit
- 1 sl võid
- soola, suhkrut, pipart,
- muskaatpähklit või karrit, maitserohelist.
Valmistamine:
keeda riis eraldi.
Pane keevasse puljongisse võiga läbikuumutatud hakitud sibul, toored tomatirattad ja keedetud riis.
Maitsesta ja keeda veel 5 minutit.
Serveeri rikkalikult tilli, peterselli või basiilikulehtede ja hapukoorega.
Magusmahe suvikõrvitsa-paprika-tomatihoid
- 1 kg suvikõrvitsat
- 0,5 kg tomatit
- 0,5 kg paprikat
- 1 dl oliivõli
- 2 spl äädikat
- 0,5 dl suhkrut,
- 1-1,5 tl soola,
- jahvatatud musta pipart. Soovi korral ka veidi paprikapulbrit.
Valmistamine:
tükelda köögiviljad ja aseta potti.
Lisa ülejäänud ained ning kuumuta vaiksel tulel 15-20 minutit, kuni suvikõrvits on klaasjas ja pehme.
Aseta steriliseeritud purkidesse ning kaaneta. Kasutatud materjal: A. Luigela “Targalt toitudes terveks” Tomateid pildistas: Aile Nõupuu