Miks ostaksin šokolaadi loodustoodete poest?
Kuidas teha õiget valikut? Kaubanduses on sortiment nii lai ning kogu see kaupade virr-varr ajab õigupoolest pea ringi käima. Ja kui ei tea, mida valikut tehes jälgida, siis ongi kergem minna lihtsama vastupanu teed ning otsustada oma valik kas hinnast või kauba välimusest sõltuvalt.
Tegelikult oleks aga mõistlik juba varem kodus endale selgeks teha, mis ikkagi peitub poemagusa sees, kas me tegelikult ka soovime seda süüa või oma lastele pakkuda ning sellest tulenevalt juba parema ning teadlikuma valiku kasuks otsustada. Söövad ju seda jõulumagusat ikkagi need kõige-kõige kallimad, tähtsamad ja paremad.
Just need, kes õigupoolest väärivad vaid parimat. Šokolaad on Eestis kehtivate “Kakao- ja šokolaaditoodete koostis- ja kvaliteedinõuete” definitsiooni kohaselt kakaovõist valmistatud maius, mis võib sisaldada maksimaalselt kuni 5% muud taimset rasva. Kusjuures lubatud on vaid 6 liiki taimseid rasvu nn kakaovõi ekvivalendid, mis vastavad seaduses reglementeeritud nõuetele. Tundub pisut keeruline?
Tekib ehk küsimus, et mida siis neis taimsetes rasvades halba on?
Rasvade tarbimises iseenesest midagi halba ei olegi, küll tuleb aga valida, milliseid rasvu eelistada ning teha seda mõõdukalt. Siiski peaks aga püüdma vältida hüdrogeenitud ehk tahkestatud taimseid rasvu, mida kahjuks leidub paljudes tavakaubanduse kommides ja šokolaadides (!), olgugi, et vaid väikeses koguses. Kui süüa rohkem (nagu näiteks jõuluajal), on ka mittesoovitatavate ainete kogused suuremad. Hüdrogeenimine ehk tahkestamine on protsess, mis võimaldab saada vedelast taimeõlist sobiva konsistentsi ja muude omadustega hästi säiliva tahke rasva. Sellised rasvad võivad sisaldada kuni 40% (näiteks osad tööstuslikud küpsetusmargariinid) transrasvhappeid, mis aga omakorda mõjutavad vere kolesteroolitaset, mis võib viia südame-veresoonkonna haiguste tekkeni. Eriti suur on transrasvhapete mõju, kui nende kogus toidus katab üle 1% päevasest toiduenergiast. Kui päevane toiduenergia tarbimine on 2000 kcal, siis tähendab see, et toiduga võib maksimaalselt saada 2-3 grammi transrasvhappeid. Lastel on see lubatud minimaalne kogus muidugi veelgi väiksem.
Üldiselt aga kehtib ka šokolaadi puhul reegel, et mida vähem on seal koositsained, seda parem see on. Lisaks tuleks kaaluda ka varjatud orjatöö osakaalu kakao kasvatustes, sarnaselt banaanidele ja kohvile. Mahepõllundusest pärit toodete puhul on see enamasti välistatud ja tagatud töötajatele aus palk ja töötingimused. FAIR TRADE märk tootel annab sellele väitele lisagarantii.
Näiteks sisaldavad Looduspere poodides müügil olevad šokolaadid vaid järgmisi koostisosi:
- jõulukalender – rafineerimata roosuhkur, kakaovõi, täispiimapulber (19%), kakaomass
- jõuluvana täispiimašokolaadist – roosuhkur, rafineerimata kakaovõi, täispiimapulber (19%), kakaomass
- jõuluvana tumedast šokolaadist, pulga otsas – toorroosuhkur, kakaovõi, täispiimapulber, kakaomass; kakao sisaldus vähemalt 60%
Päris omaette klass on tooršokolaadid.
Loe meie blogis Toorkakao – maailma kõige antioksüdantiderikkaid toiduaine
Küll aga leidub taimseid rasvu, sh ka hüdrogeenitud, järgmistes tavakaubanduses müügil olevates šokolaaditoodetes:
- Kalevi tume šokolaad kirsiga – suhkur, kakaomass, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, kirsipüree 4%, õunapüree, fruktoosi-glükoosisiirup, riisijahu, taimne rasv, želeeriv aine/pektiin, happesuse regulaator/sidrunhape, emulgaator/sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine
- Fazeri piimašokolaad Geisha – piim, suhkur, kakaovõi, metsapähkel, kakaomass, taimne rasv, nisujahu, emulgaator/sojaletsitiin, sool, hüdrogeenitud taimne rasv, lõhna- ja maitseaine
- Fazeri piimašokolaad Dumle – piim, suhkur, täispiimapulber, glükoosisiirup, kakaovõi, kakaomass, hüdrogeenitud taimne rasv, vadakupulber, lõssipulber, emulgaator/sojaletsitiin, želeeriv aine/pektiin, lõhna- ja maitseaine
Kasutatud materjal:
- http://www.harmoonikum.ee/blog/sokolaad-ja-taimne-rasv/
- http://www.toitumine.ee/veel-rasvadest/