Rikkalik Rooibos tee Lõuna-Aafrikast

Nimi Rooibos pärineb Aafrika slängist hollandikeelsele sõnale “punane põõsas”.

Rooibos ongi väike põõsasjas taim, mis kasvab ainult Lõuna-Aafrikas.

Tal on tihedad nõeljad rohelised lehed, mis muutuvad iseloomulikult punaseks peale nende kääritamist. Rooibose taim on küllaltki õrn ja selle harimine ei ole muutunud palju aastate jooksul. Taimed kasvavad lopsakalt vaid siis, kui need jäetakse nende loomulikku pinda kasvama. Rooibosi kasvatamine ongi olnud alati väga looduslähedane ning jääb selliseks ka tänapäeval.

Rooibos tee on eristatavat punast värvi ja selle maitse on samuti unikaalne – magus ja kergelt pähkline.

Rooibos tee sisaldab paljusid mineraale – vaske, rauda, kaaliumi, kaltsiumit, floriidi, tsinki, mangaani, magneesiumit ja alfa-hüdroksühapet (mõjub suurepäraselt nahale). Teed võib pidada täiesti arvestavaks kõrvaltoimeteta toidulisandiks. Lisaks sellele ei sisalda see kofeiini ja on madala parkainesisaldusega, seega saab seda nautida kogu päeva ilma ebameeldivate kõrvalmõjudeta.

Samuti sobib see suurepäraseks teeks rasedatele naisterahvastele ja imetavatele emadele.

Rooibos tee ei sisalda oksaalhapet, nii et seda saavad ohutult kasutada ka inimesed, kel on soodumus neerukivideks. Erinevad uuringud on välja selgitanud väga paljud terviseprobleemid, mida saab ravida rooibos teed juues:

  • leevendab ärritusi, peavalusid, närvipingeid ja unetust
  • toimib antispasmilise toimeainena, leevendades kõhukrampe ja koolikuid imikutel
  • saab kasutada heinapalaviku, astma ja ekseemide raviks
  • otse nahale määrides aeglustab see vananemisprotsesse
  • tugevdab immuunsüsteemi

punane rooibos tee roheline rooibos tee Kaasajal on hakatud tootma rooibose teed vähese kuumtöötlemisajaga, et vältida oksüdatsiooniprotsessi. Selle töötlemise tulemusena valmib roheline rooibose tee, mille antioksüdantidesisaldus on veelgi kõrgem kui punases rooibose tees. Seega on roheline rooibos veelgi väärtuslikum, kui traditsiooniline punane tee. rooibos tee melissiga

 

Lai valik erinevaid rooibose teesid nii pakiteena kui puruna leiad loomulikult Looduspere poest.rooibos tee vaniljega

Näpunäiteid rooibose tee valmistamiseks Rooibosetee valmistamisel arvestatakse 2-3 grammi teelehti kruusi tee kohta. Pange väljamõõdetud teelehed teekannu kuuma vee ootele. Ajage vesi keema ning valage teelehtedele nii palju keevat vett, et need oleksid kaetud. Nüüd oodake umbes 30 sekundit, kuni teelehed on läbi ligunenud ning valage peale ülejäänud kuum vesi. Niiviisi eelnevalt teelehti niisutades vallandub tee aroom täielikumalt. Kui tee on 3-5 minutit tõmmanud, on see nautimiseks valmis. Teed võib magusamaks teha suhkru või meega.

Rooibose tee piimaga Rooibose-piimateed võib teha nii, et lisate valmiskeedetud teele maitse järgi piima. Samas võib piimateed valmistada ka nii, et kasutate vee asemel piima. Selleks tuleks võtta rooibose lehti pisut rohkem kui veega tee keetmisel. Maiuspalaks muutub rooibose-piimatee, kui joote seda suhkru või meega.

Rooibose-jäätee Rooibose-jäätee valmistamiseks võtke teelehti poole rohkem kui tavalise tee valmistamisel. Kui soovite magusat jääteed, pange teise kannu põhja vajalikul hulgal mett või suhkrut, kallake sellele kuum tee ning segage. Serveerimisel pange jääkuubikud kruusidesse, valage kuum tee peale ning oodake mõni minut, et jää hakkaks teed jahutama. Jää ja tee maht peaks olema enam-vähem võrdne.

Kasutatud materjal:

  • http://www.coffeetea.info/ee.php?page=topics&action=article&id=1332
  • http://aialeht.delfi.ee/news/ravimtaimed/punane-tee-rooibos.d?id=67528066

Main Menu