Kingi jõuluks isetehtud maiustusi!
Seoses saabuvate jõuludega olen tänavu väga isetehtud maiustuste lainel. Olen surfanud internetis, lugenud teiste kokkamishuviliste kommiretsepte, tellinud kommivorme ja üht-teist ka oma peast leiutanud ja nuputanud.
Mulle meeldib, kui jõulud jäävad oma olemuselt soojaks ja isiklikuks, millekski muinasjutuliseks, kuhu igalt poolt vägisi pealesuruv tarbimismaailma sisse ei suuda tungida. Isetehtud kommid on armas ja lihtne viis näidata kallitele, et hoolid ning kommivormidesse investeeritud raha teenib maiasmokkasid aastaid, mitte ainult jõulude ajal, vaid ka sünnipäevadel ja teistel niisama toredatel päevadel.
Kommivormide asemel saab edukalt kasutada ka väikesi paberist muffiniümbrisi, teate küll, neid lainelisi või suuremate maiustuste (näiteks šerbeti) puhul ka silikoonist muffinivorme.
Ka sõpradega ühine kokkamine võib olla omaette vahva elamus, eriti kui seda kroonib pärast ühiselt meisterdatud maiustuste üheskoos nahkapistmine.
Kõige lihtsam ja soodsam viis, mis ka eriti nässu ei saa minna, on vast juba valmis iiriskommide madalal kuumusel ülessulatamine ning saadud massi hulka vabalt valitud lisandi segamine.
Minu esimene katsetus oli iiris koos mõnusalt krõmpsuva maapähklivõiga (400 g sulanud iiriste hulka segasin suure lusikatäie maapähklivõid).
Tulemus maitses nagu Snickers, ainult et paremini. Ja kui veel siit edasi improviseerida ja need maapähklivõi-iirised šokolaadiga üle valada, siis ongi võimalik valmistada päris oma koduseid Snickersi komme selle erinevusega, et tead täpselt, millest komm koosneb.
Lisaks maapählklivõile võib iiristesse segada ka kõikvõimalikke pähkleid ja seemneid, kuivatatud marju ja puuvilju, kookoshelbeid, kakaod vms, mis just endale või sõpradele maitseb.
Šokolaadi-kookosekommid ehk kodused Bounty batoonid
300 g tumedat või piimašokolaadi
300 g kookoshelbeid
300 g suhkruga kondenspiima
150 g pehmet toasooja võid
Sega toasoe või ja kookoshelbed korralikult läbi. Lisa kondenspiim ja klopi miksriga 2-3 minutit, kuni segu on ühtlane. Vormi kookostäidis umbes 2 cm kõrguseks plaadiks. Keera küpsetuspaberisse ja pane vähemalt 3 tunniks külmkappi tahenema. Seejärel lõika 2×2 cm juppideks ja pane uuesti tunniks ajaks külmkappi. Kasta kookosekuubikud sulatatud (tempereeritud) šokolaadi sisse, kaunista vastavalt soovile ja lase uuesti külmkapis taheneda (kui kasutasid tempereeritud šokolaadi, siis võid jahedas ruumis serveerimiseni hoida; tavalise sulatatud šokolaadiga kaetud kommid tuleks kindlasti külmkappi või lausa sügavkülma panna).
Küpsisešerbett
125 g magedat võid
200 ml suhkruta kondenspiima
450 g tuhksuhkrut
75 g hakitud šokolaadi
25 g sarapuupähkleid, röstitud ja jämedalt hakitud
7-8 jämedalt hakitud küpsist
Kõigepealt rösti pähklid 200-kraadises ahjus umbes 8-15 minuti, haki. Valmista pähkli-küpsisesegu. Pane või, kondenspiim, suhkur ja 50 ml vett madalale kuumusele asetatud suurde raskepõhjalisse kastrulisse ning sega kuni või sulab ja suhkur lahustub. Suurenda kuumust, nii et segu tasakesi keeb. Kuumuta 10 min pidevalt segades. Segu on valmis siis kui 0,5 tl šerbetist moodustub külma vette pannes pehme pall. Pane KIIRELT osa šerbetist teise kaussi. Lisa ühele osale šokolaad ja lase šerbeti sisse sulada ning sega ühtlaseks. Kalla pool šokolaadišerbetti vormi ja silu pealt tasaseks. Seejärel puista peale pool pähkli- ja küpsisekogusest. Seejärel kalla pähkli- ja küpsisepuru peale pool vanillišerbetist ja puista peale ülejäänud pähkli-küpsisepuru. Viimaseks kihiks pane jälle šokolaadiserbett ja lase jahtuda. Kata vorm kilega ja aseta kuni järgmise päevani külmikusse. Tardunud šerbett võta vormist välja lõika viiludeks või sobivateks tükkideks. Suure vormi asemel võid valmistada ka väiksemaid šerbette, näiteks silikoonist muffinivormides.
Inspiratsiooni kommivalimistamiskunstis leidsin järgmistest blogidest:
- http://www.nami-nami.ee/retsept/5166/bounty_sokolaadi_kookosekommid
- http://kristi.over-blog.com/article-kupsise-erbett-47088863.html