Vürtsid annavad tervist ja sooja

Maitsetaimedena saab kasutada paljusid taimi, mis oma kontsentreeritud lõhna- ja maitseomadustega lisavad toidule lisaboonust. Vürtsideks nimetatakse aga nende taimede seemneid, kuivatatud koort, juuri, vilju ja lehti, mis juba väga väikeses koguses on tuliseks toidulisaks, andes ning säilitades maitset, värvi ja lõhna. Paljusid vürtse kasutatakse ka ravimitööstuses ning kosmeetikas, olles tuntud…

Hanerasv – toiduks, raviks, kosmeetikumiks

Lähenev aastalõpp toob nuumhane toidulauale. Haneliha läheb loomulikult söögiks, aga mida hakata peale hanerasvaga? Rohkem kui toiduvalmistamiseks on meie aladel hanerasva kasutatud loodusravimina, see on ka iidne kosmeetikum. Toatemperatuuril on hanerasv pooltahkes olekus. Põhjus on rasva biokeemilises koostises. Nimelt on hanerasvas esindatud kõik kolm rasvhapete põhirühma. Kõige rohkem on monoküllastamata…

Sügis ja aktiivne eluviis

Jätkuks eelmisele postitusele saleneda soovijate abivahenditest, soovin täna rääkida erinevatest enese liigutamise võimalustest sügisel. Kahjuks võtavad nii mõnedki meist sügise saabudes hoiaku, et kõik ilus on läbi ning on aeg vajuda talveunne. Tegelikult on aga ka sügis väga ilus aeg, mille saabudes ei tasuks unustada, kui tähtis on värske õhk…

Salenemist soodustavad abivahend – roheline kohviuba

Väga paljud naised ja üha enam ka mehed ei ole rahul oma kehakaaluga. Kaalu- ja rasvumisprobleemid on tingitud üsna mitmetest erinevatest asjaoludest, sealjuures ka kiirest elutempost, mille juurde kuuluvad ebatervislikud ja ebaregulaarsed söögikorrad, palju kontorilaua taga istumist, vähe aega tegeleda ainult iseendaga ning kõigest sellest tingitud stress. Hetkel, mil inimene…

Kohalik ja hooajaline: pohl

Pohlad (rahvapäraselt nimetatuna ka kuradimarjad ja palukad) on põhjamaade pärusmarjad, antiikne maailm neid ei tunne. Nad valmivad meil enamasti seenekorjamise aegu, seega tasub seenele minnes ikka võtta kaasa ka teine korv – pohlade jaoks. Pohlad on igihaljaste lehtedega külmakindlad taimed, mis õitsevad ka kõige külmemal kevadel, et olla meile sügisel…

Kohalik ja hooajaline: põldmari

Ühel imeliselt vahval ning Eestimaale ebatavaliselt kuumal suvepäeval rattaga mööda põlluvaheteid sõites avastasin, et tänavune soe ning päikeserohke suvi on andnud rikkaliku põldmuraka- ehk põldmarja (nagu seda marja rahvasuus nimetatakse) saagi. Marju lähemalt uurides leidsin, et kraavipervedel on nii päikeses kuivaks küpsenud, kõige parajamas küpsusastmes suuri ja mahlaseid kui ka…

Main Menu