Agaavisiirup – tervislik alternatiiv suhkrule

Agaavisiirup on magustaja, mida toodetakse Mehhikos kindlatest agaavikaktuse liikidest, millest tuntuim on sinine agaav (agave tequiliana). Asteegid kasutasid agaavinektarit nii magustamiseks kui raviotstarbel – vanasti peeti agaavisiirupit lausa jumalate kingituseks.

Tänapäeval valmistatakse agaavisiirupit nii Mehhikos kui Lõuna-Aafrikas. Agaavitaimed kasvavad peamiseks Lõuna-Mehhikos vulkaanilisel pinnasel. Need on lihavate suurte lehtedega turdtaimed, mis sarnanevad mõningate kaktuseliikide ja aloe veraga.

Looduses eksisteerib üle 100 erineva agaaviliigi, ent siirupi valmistamiseks sobivaid liike on hulka vähem. Enamasti kasutatakse just sinist agaavi, kuna selle süsivesikute sisaldus on suurem, kui teistel agaaviliikidel. Süsivesikutest tähtsaim on inuliin, mis lagundades annab looduslikult ühe magusaima suhkru – fruktoosi.

  • Agaavisiirupi koostises ongi suhkrutest konkurentsitult esikohal fruktoos.
  • Lisaks suhkrutele sisaldab agaavisiirup ka kaaliumi- ja magneesiumiühendeid ning mõningaid mikroelemente.
  • Tervise seisukohalt on agaavisiirupi eeliseks teiste suhkrute ees asjaolu, et ta on suhteliselt madala glükeemilise koormusega magustaja. See tähendab, et sisaldades peamiselt fruktoosi kompleksset vormi inuliini, mis imendub organismi aeglaselt, ei avalda agaavisiipupi tarvitamine veresuhkrule kuigi kiiret mõju.
  • Ka on agaavisiirup madala kalorsusega, sobides hästi kasutamiseks dieedi ajal.
  • Lisaks sellele võitleb see siirup halbade mikroobide ja bakterite vastu nii välis- kui seespidisel kasutamisel, tugevdab immuunsüsteemi ning aitab kaasa kolesteroolitaseme kontrolli all hoidmisega.

Eriti populaarne on agaavisiirup aga veganite hulgas, kuna erinevalt meest, mis samuti hea, kasulik ja mikroobidevastaselt toimiv, on see ju taimset päritolu.   Toiduvalmistamises saab agaavisiirupiga edukalt asendada nii suhkrut kui mett.

Oma kontsistentsilt sarnanebki ta vedela meega. Nimetatud eripära võimaldab seda siirupit kasutada ka kihistatud jookide loomiseks kokteilides.

Veega seguneb agaavisiirup samuti hõlpsalt, eriti ilmekalt avaldub see just jahedate jookide maitsestamisel. Siirupit võib tarvitada kokteilides, jääteedes, puuviljasalatites, samuti pannkookide, vahvlite ja jäätise lisandina ning mitmetes retseptides.

Suhkru asendamisel agaavisiirupiga peaks arvestama sedagi, et tänu fruktoosi magususele saab seda retseptides mõnevõrra väiksemas hulgas pruukida (1 spl siirupiga võib asendada lausa 100 g suhkrut). Samuti saab siirupi kasutamisel kokku hoida retseptides mainitud vee arvelt, sest siirup ise sisaldab ju vett.

Isetehtud energiakommid – hea kingiidee!

2,4 dl sulatatud kakaovõid või 2,4 dl külmpress kookosõli

4 spl toorkakaod

5-6 spl luukumipulbrit või jaanikauna pulbrit

3/4 tl maca pulbrit

3/4 tl vaniljesuhkrut

Näpuotsaga meresoola

1,5 tl agaavisiirupit

Sulata rasvaine veevannis, lisa ülejäänud komponendid. Kuumuta pidevalt segades kuni 45 kraadini (näpuga katsudes tundub kuum). Anna kommidele soovitud kuju. Kaunistuseks võid peale panna röstitud kookose, mandli või magusa aprikoosiseemne puru. Hoia 2-3 tundi külmkapis.

 kurkumapiim

India kurkumipiimaga viirustele vastu!

400 ml piima

1 tl kurkumit

3 cm ingverit

kardemoni

Jupp kaneelikoort

1 pika pipra kaun (võib asendada paari musta pipra teraga)

1,5 spl agaavisiirupit

Pane kõik vürtsid piimaga koos potti. Kuumuta piima segades, kuni see hakkab just-just keema tõusma. Tõsta pott tulelt ja kata kaanega. Lase mõni minut tõmmata ja kurna siis vürtsid piimast välja. Sega juurde agaavisiirup ja joo soojana!   Kasutatud materjal:

 

Main Menu