Kohalik ja hooajaline: suvikõrvits

Suvikõrvits, mille üheks esindajaks on ka tsukiini, on paljude eestlaste jaoks ikka veel võõras. Alles hiljuti kuulsin üht vanemat naabriprouat ütlemas-mõtlemas, et “tsukiini, mis asi see veel on, tavalist kõrvitsat tean ma küll, aga suvikõrvits (?)     … ei-ei seda ma ei taha, ma ei tea, mis sellega pealegi hakata”. No mis siis ikka, mõtlesin, kompostihunnik kubiseb oma parimas küpsuse maitsvatest ja mahlakastest tsukiinidest ning inimesed ei teagi, et selline vahva köögivili olemas on. Oma elukogenud naabrinaise arvamust ma tema tahte vastaselt muutma ei kavatse hakata, küll aga saan tõsta Looduspere blogi lugejate teadlikust teemal, mis on suvikõrvits ehk tsukiini ja mida kõike on võimalik sellest valmistada.

Küllap paljud teist tegelikult juba teavad ka, millise võrratu köögiviljaga siinkohal tegemist on. Suvikõrvits on õhukese söödava koore ning seemnetega köögivili, millel suure veesisalduse ja maheda maitsega viljaliha.

Maitsev on ta ühtviisi nii toorelt (meenutab pisut kurki) kui ka keedetult, aurutatult, küpsetatult, õlis või võis hautatult, täidisega täidetult või wokitatult – ühesõnaga, sobib pea kõikjale, kui vaid fantaasia piire ei seaks.

Suvikõrvits on ka ideaalne köögivili neile, kes soovivad hoida “saledat joont”.
  • Vitamiinidest sisaldab ta rikkalikult A- ja C-vitamiini.
  • Kombineerituna piimatoodete või juustudega, saab organism ja ohtra kaltsiumi- ja valgudopingu.
  • Kasulikud on ka vilja tselluloosi sisaldavad seemned ja koor, mis aitavad suurepäraselt korrastada seedimist.

Põnevate maitseelamuste saamiseks tee näiteks kreemjat suvikõrvitsa-suitsujuustusuppi või suvist suvikõrvitsa toorjuustukooki.

Suvikõrvitsa-suitsujuustusupp

neljale

Koostis:

  • veidi oliiviõli
  • 1 tk sibulat
  • 1 tk suurt kartulit
  • 1 tk keskmise suurusega suvikõrvitsat
  • 1 l kanapuljongit või köögiviljapuljongit
  • 280 g jupp suitsujuustu
  • musta pipart
  • soola
  • peterselli
  • krutoone ehk röstitud saiakuubikuid

Koori ja tükelda sibul ning kartul, kuumuta väheses õlis mõni minut. Kui kartul on pisut värvi omandanud, lisa tükeldatud suvikõrvits ja kuumuta segades. Lisa kuum puljong ja keeda tasasel tulel, kuni kõik ained on pehmed. Püreesta koos riivitud suitsujuustuga ühtlaseks. Kuumuta uuesti keemiseni, maitsesta soola ja pipraga.

Serveerimisel garneeri supp röstitud saiakuubikute ning petersellilehega.
© NAMI-NAMI RETSEPTIKOGU

 

Suvikõrvitsa-toorjuustukook

Koostis:
400 g suvikõrvitsat
3 muna
3 dl suhkrut
2,5 dl õli
6 dl jahu
0,25 tl küpsetuspulbrit
2 tl soodat
0,5 tl soola
2 tl vaniljesuhkrut
50 g hakitud mandleid
Kreem:
200 g maitsestamata toorjuustu
100 g võid
2 dl tuhksuhkrut
Kaunistamiseks:
mandlilaaste
Valmistamine:
Kuumuta ahi 190°C-ni. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Riivi suvikõrvitsad ning sega juurde õli. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sooda, sool, vanillsuhkur ja hakitud mandlid. Sega jahusegu suvikõrvitsamassiga läbi ning lisa lõpuks munavaht. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse vormi ja küpseta 40 minutit. Kreemi jaoks sega toorjuust, pehme või ja tuhksuhkur ühtlaseks massiks. Määri jahtunud koogile, lõika ruutudeks ja puista peale mandlilaaste.
Kogustest valmib 18 lõiku.

Allikas: 100 rooga  Kauneid kodumaiseid suvikõrvitsaid pildistas: Pille Väljataga

Main Menu