Lapacho puukoor – kas looduslik antibiootikum ja vähiravim?
Lapacho puukoor ehk inkade tee ehk sipelgapuukoor ehk pau d´arco on oma mitmete tervistavate omaduste poolest populaarne Lõuna-Ameerikas. Brasiilia, Põhja-Argentiina, Paraguay, Boliivia ja teiste Lõuna-Ameerika riikide põlisasukad on lapachot juba tuhandeid aastaid ravimise eesmärgil kasutanud. See tee ei sisalda kofeiini ning on rikas tervist säilitavate hädavajalike vitamiinide ja mineraalide poolest. Lapacho puu koor sisaldab rauda, kaltsiumi, magneesiumi, mangaani, joodi, boori ja baariumi.
Sipelgapuu koore üks põhiomadusi on mobiliseerida organismi kaitsejõud haigustega võitlemiseks. Sipelgapuu koor stimuleerib immuunsüsteemi. Sipelgapuu koore antibakteriaalne toime on seotud selles sisalduva lapahooliga – ühendiga, mis eraldati koore ekstraktist esmakordselt 1882. aastal. Lapahool takistab mikroorganismide paljunemist ja kasvu. Preparaadi viirusevastane toime on tingitud selle võimest alla suruda käärimisprotsesse, milleta viiruste paljunemine pole võimalik. Sipelgapuu seenhaiguste vastased omadused on seotud selles leiduva ksülidiiniga, mis koos lapahooliga pärsib seente kasvu erinevates organites ja kudedes. Preparaadi parasiidivastane toime väljendub selle võimes takistada rakusiseste parasiitide paljunemist ja arengut.
Kuigi lapacho on erinevatele vähirakkudele, viirustele, bakteritele, seentele, parasiitidele ja teistele mikroorganismidele väga mürgine, ei mõju ta toksiliselt inimese tervetele keharakkudele. Kõrvalnähte on ette tulnud ainult mõne lapacho koostisosa puhul – iiveldus ja kõhulahtisus väga suurte koguste korral. Samas on iiveldus täiesti normaalne puhastumise protsessi nähe. Rasedatele ja imetavale emale on ta aga vastunäidustatud. Lisaks puhastavatele omadustele on lapacho puukoor tervisele veel mitmeti kasulik:
- Tema kasutust saab võrrelda immuunsüsteemi stimulantide punase päevakübara ja ženšenniga, ainult ainult et lapacho toime tundub neid mõlemat vähi ravimise võimekuses ületavat. Kuna lapachol puuduvad kõrvalnähud, on see eelistatud ravimeetod isegi koostöös tavapärase raviga.
- Tal on lahtistav toime. Lapacho pidev kasutamine hoiab sooletegevuse regulaarsena. Lapacho kasutajad kogevad meeldivalt mõõdukat soolte lõdvenemist, mis toob kaasa parema läbikäimise ilma kõhulahtisuseta.
- Tal on vananemisvastane toime. Uuringud näitavad, et lapacho koostisosad pärsivad vabasid radikaale, millel on tähtis roll vananemise protsessis.
- Ta stimuleerib immuunsüsteemi ja vähendab haigestumise tõenäosust.
- Suurenenud punavereliblede tootmine parandab vere hapniku edasikandmise võimet, mis omakorda mõjutab positiivselt kogu keha kudede tervist.
Kuidas lapacho teed valmistada?
Tavalise retsepti järgi tuleb liitri vee kohta võtta 2 tl lapacho koort ja panna see keevasse vette. Keeta 5-10 minutit ja lasta veel 20-30 minutit tõmmata. Valmis teed hoida külmkapis, kus ta säilib mõned päevad.
Kui palju ja millal juua?
Lapacho’t võib kasutada perioodiliselt ennetava vahendina külmetuste ja gripihooajal. Lapacho’t omastatakse kõige paremini teena, 1-2 tassi päevas hommikul ja õhtul. Selliselt stimuleerib tee immuunsüsteemi, aitab külmetushaigusi ära hoida, sooled tervena hoida ning omab positiivset mõju artriidile, valule jm haigustele.
Haiguse ajal peaks lapacho teed jooma mitmeid kordi päevas. Optimaalne kogus on individuaalne.
Kasutatud materjal:
- http://nutripedia.spec.ee/et/2014/03/lapacho-tee-tervistav-toime/
- http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/sipelgapuu-koor-tohus-ravim-koige-vastu#.Vg-BTuztmkr