Muinasjutuliselt kaunis vürts – tähtaniis

 

Tähtaniis on sooja aniisise ja lagritsase maitse ning aroomiga vürts. Iseloomuliku lilleõie kujuga, millel on peaaegu Destination-garam-massala-teealati 8 tippu. Viljad korjatakse vahetult enne küpsemist ning kuivatatakse. Maitserohke õli asub viljakestas, mitte seemnetes. Kasutatakse alati kuivatatult. Eriti levinud on tähtaniis Hiina ja India köögis, vähemal määral ka Vietnami, Malaisia, Indoneesia ja Tai köögis. Lisaks on tähtaniis kasutusel hõõgveinide, dessertide ja likööride maitsestamisel. Tugevdab liha maitset ning on tähtis koostisosa India biryani ja garam massala maitseainesegu valmistamisel. Tais lisatakse tähtaniisi mustast teest tehtud jääteesse. Tänapäeval kasutatakse peaaegu kõikde aniisimaitseliste likööride (nagu Pernod, Anisette, Pastis jt) tootmisel aniisi kõrval ka soodsama hinnaga tähtaniisi.

     Tähtaniisi kasulikkus

  • Väidetavalt on tähtaniisil gripivastane toime. Suured ravimikontsernid ostavad kokku enamiku maailma tähtaniisi toodangust, et sellest gripiravimeid toota.
  • Rahvameditsiinis kasutatakse tähtaniisist keedetud teed reumavastase vahendina.
  • Aasias näritakse vahel pärast söömist tähtaniisi seemneid, et soodustada seedimist.

    Ahjuploomid tähtaniisiga

Poolita ploomid ja eemalda kivid. Lao need lõikepinnaga ülespoole ahjuplaadile või -vormi. Suru iga ploomikillu seemneauku üks tähtaniis. Nirista ploomid üle siirupi või meega ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni mahl hakkab ploomidest välja voolama. Eemalda tähtaniisid ja serveeri kuumi ploome jäätise, vahukoore või Kreeka jogurtiga.

 

 

Kasutatud materjal:

  • J. Raudnask “Tervislikud ürdid ja vürtsid”

Main Menu