Toorkakao – maailma kõige antioksüdantiderikkaim toiduaine

Toorkakaod saadakse Theobroma cacao nimelise puu viljadest, täpsemalt nende puuviljade sees leiduvatest mandlisuurustest kakaoubadest. Need oad sisaldavad üle 1200 aktiivse toitaine ning umbes 10% kakaost moodustavad antioksüdandid.

Antioksüdantide kõrge sisalduse poolest on kakao võrreldamatu mistahes teise toiduainega.

Antioksüdandid on ained, mis aitavad meile kindlustada kvaliteetsemat elu, reguleerides rakutasandil organismi normaalset tegevust.

Toorkakao sisaldab ka kõikidest maailma toiduainetest kõige suuremas koguses magneesiumi,

samuti väga kõrges koguses rauda, kroomi, tsinki, väävlit ja vaske, lisaks selle veel E- ja C-vitamiini ning suures koguses neurotransmittoreid mõjutavaid ja meie ajule rahuldust pakkuvaid aineosasid ning nende ehitusmaterjale (nt trüptofaani, 5-HTP-d, serotoniini, dopamiini, fenüületüülamiini ja anandamiidi).

Kakaoubade purustamisel saadakse terad, mida on tihti lihtsam kasutada, kui terveid ube.

Kui kakaomassist külmpressitakse välja kakaorasv (kakaovõi), jääb järgi kuiv tooraine, mis jahvatatakse kakaopulbriks.

Toores kakaopulber on seega külmpressi meetodil valmistatud kakaopulber, mille toiteväärtus on eriti kõrge, kuna teda pole kuumutatud ning kõik vajalikud toitained on alles jäänud.

Poes müüdavad tavalised kakaopulbrid on kuumutatud ehk nende toiteväärtus on pea olematu. Lisaks sisaldab külmpressitud kakaopulber oluliselt rohkem looduslikke ensüüme ning antioksüdante kui tavaline kakaopulber.

100% puhas külmpressitud kakaovõi on tervest kakaooast pressimise teel eraldatud rasv, milles on säilinud võimalikult palju antioksüdante ja teisi kasulikke aineid. Maitselt on ta pehme ja mahe, lõhnalt magus ning oma rikkalike nahka pehmendavate koostisosade tõttu populaarne toode ka kehahoolduses.
  • Kakaovõi on suurepärane niisutaja, mida on naha hooldamiseks kasutatud juba sajandeid. See on üks stabiilsemaid ja kontsentreeritumaid naturaalseid võisid. Sulades kehatemperatuuril, imendub ta väga hästi.
  • Kakaovõi niisutab ja hooldab nahka sügavuti, aitab hoida niiskust nahas ning loob kaitsva barjääri tundliku naha ja väliskeskkonna vahele.
  • Kakaovõi on olnud kaua aega rasedatele naistele teada kui efektiivne venitusarmide ennetaja.
  • Väga kõrge antioksüdantide sisaldus teeb kakaovõist ka äärmiselt kaua säiliva loodusliku toote (säilivusaeg vähemalt kaks aastat, kuid mõningate andmete kohaselt on võimalik õigetest säilitustingimustest kinni pidades saavutada säilivusaega isegi 2-5 aastat).
  • Tänu antioksüdantidele (vitamiinid A, C ja E) ning polüfenoolidele, mis vabade radikaalidega võitlevad, aitab kakaovõi ära hoida naha vananemist.
  • Kakaovõid saab kasutada ka tooršokolaadi valmistamiseks.

tooršokolaad

Mis on tooršokolaad?

Tooršokolaad ei ole lihtsalt see, kui sulatada kodus kakaovõi, lisada sellele suhkrut, kakaod ja muid lisaaineid.

Tooršokolaad ja toortoit üldse on valmistatud põhimõttel, et midagi ei kuumutata üle 45°C selleks, et säiliksid kõik väärtuslikud vitamiinid, mineraalid, ensüümid, antioksüdandid ja südamesõbralikud küllastumata rasvad.

 Tooršokolaade valmistatakse üksnes puhastest, looduslikest, töötlemata toorainetest.

Tooršokolaadi valmistamisel ei kuumutata tooraineid mitte kunagi. Lisaks võib valmistamisel vastavalt oma soovile kasutada mitmesuguseid supertoiduained, nagu luukumi pulber, ksülitool, kookosõie suhkur ja goji marjad. Tänu nendele toorainetele sisaldab tooršokolaad lisaks hõrgule maitsele ka kontsentreeritud kujul kehale vajalikke toitaineid (vitamiine, mineraalaineid, aminohappeid, antioksüdante jne), mis teeb sellest kõige tervislikuma maiuspala maailmas. Toon lisaks eelpool mainitule välja ka mõningaid olulisi fakte tooršokolaadi kasulikkusest:

  • Tooršokolaad sisaldab olulisi toitaineid: rauda, tsinki, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja vaske ning B-vitamiini.
  • Selles sisalduv serotoniin hoiab aju aktiivse ja mõnusa sumina sees ka tükk aega pärast šokolaadi söömist ning mõjub depressiooni vastasena.
  • Toortoidud üldse on kõik seedimisele kasulikud, sest sisaldavad kasulikke ensüüme, mis kuumutamisel lagunevad. Süües vähe ensüüme (kuumutatud puu- ja juurviljad) võib kehas tekkida toksilisi ühendeid, suureneb isu, tulevad liigsed kilod ja kroonilised haigused.
  • Toores taimetoit sisaldab sõbralikke baktereid ja teisi mikroorganisme, mis stimuleerivad immuunsüsteemi ja parandavad seedimist kasuliku mikrofloora abil.
  • Tooršokolaad tekitab heaolutunde, kuna selle maiuse söömisel vallanduvad „õnnehormoonid“ endorfiinid.
  • Üks korralik tooršokolaad koosneb suures osas kakaovõist, mis sisaldab rohkelt steariinhapet, tänu millele ei tõsta šokolaadi söömine vere kolesteroolitaset ega suurenda seetõttu ka südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumise riski.
  • Tooršokolaad sisaldab antioksüdante, flavonoide ja polüfenoole, mis kaitsevad südant ja veresoonkonda. Samuti on need kasulikud immuunsüsteemile ning on potentsiaalselt vähki takistavad. Kakaos on külluslikult antioksüdante, isegi rohkem kui mustikas, rohelises tees, goji marjades või punases veinis. Vähene antioksüdantide hulk kehas kiirendab vananemist.
  • Viimaste aastate uuringud on tõestanud ka, et tooršokolaad ei tekita aknet ega hambakaariest.
  • Tooršokolaad ei põhjusta lastel tähelepanupuudulikkusega seotud hüperaktiivset käitumist ehk hüperaktiivsust.

Tooršokolaadi erinevus kauplustes müüdavates nn tavalistest šokolaadidest seisneb lisaks mittekuumutamisele veel selles, et tavakaubanduses müüdavad šokolaadid sisaldavad  palju rafineeritud suhkrut, odavaid taimseid õlisid, piimaprodukte (piimapulber, koorepulber, vadak) ja emulgaatoreid.

Peaaegu kõiki kaubandusvõrgus müüdavaid šokolaaditooteid (sh mõru šokolaadi) on tegelikult töödeldud kõrgel kuumusel, mis vähendab märkimisväärselt šokolaadi toitainesisaldust.

Tooršokolaadi valmistamine kodustes tingimustes on imelihtne. Sellega saavad hakkama lapsedki. Saab valmistada šokolaadi enda poolt valitud ainetest ja meeldivate lisanditega.

Tooršokolaadi põhiretsept

Sellest kogusest saab umbes 16 jääkuubiku suurust kommi.

100 g  kakaovõid (2dl)

8 spl kakaopulbrit (võib ka rohkem panna)  või 8 spl maca, kakao ja lucuma segu

2 spl agaavisiirupit või vedelat kodumaist mett (suhkruid kasutades võib tekstuur jääda ebaühtlaseks, kuid võib kasutada ka kookospalmisuhkrut)

Luksuslik tooršokolaad goji marjadega

100 kakaovõid (2dl)

1 spl kookosõli

6 spl kakaopulbrit

2 spl luukumipulbrit

1 tl maca pulbrit

3 spl agaavisiirupit või vedelat kodumaist mett

0,5 tl ehtsat vaniljet

1 dl goji marju (võib kasutada ka muid kuivatatud marju)

Valmistamine:
  • Riivi kakaovõi.
  • Aseta riivitud kakaovõi kuumaveevannile. Vett olgu kausis nii palju, et see puudutaks teise kausi põhja. Ole ettevaatlik, šokolaadi valmistamise kaussi ei tohi sattuda tilkagi vett – šokolaadi mass tõmbub siis tükki.
  • Lase kakaovõil sulada ning lisa ka teised ained, sega.
  • Võid lisada vormi põhja soovi korral goji või teisi meelepäraseid marju, purustatud või terveid pähkleid jms.
  • Sega veelkord korralikult ning vala vormidesse.
  • Pista vormid sügavkülma, oota 20 minutit ja naudi! tooršokolaad   Kasutatud materjal:
  • http://superfoods.ee/category/kakao-tooted/
  • http://www.koduspaa.ee/puhas-kakaovoi/
  • https://www.looduspere.ee/kasulik%20teada/toorsokolaad
  • http://eevarelli.com/kodune-sokolaaditegu-on-imelihtne/

Main Menu