1. Grillsüsi peab saama piisavat aega kuumeneda (vähemalt 40min) selleks, et grillimisel ei tekiks leeke.

Õige aeg on siis, kui sütele tekib hallikas kiht peale. Süütevedelik on lõkke jaoks mitte toidu grillimiseks. Kui soovite kiirendada põlema minemist, siis kasutage pigem odavat toiduõli söele kallamiseks.

2. Kastmed ja salatid saab ka päev varem valmis teha, sellega väldib grillimise päeval stressi ja sebimist ning jätab rohkem võimalust nautimiseks
3. Paksemad lihatükid grillida pigem mitte otse kuumade süte kohal, vaid asetada süte sisse kauss õluga, ning aseta lihatükk selle kohale.

Esiteks tilgub rasv kaussi ja mitte sütele ning hoiad ära sellega tervisele kahjulike ühendite tekke. Teiseks annab õlu lihale huvitavama maitse ning liha ei kuiva ära.

4. Lisaks lihale ja kalale saab väga edukalt grillida ka köögiviljasid.

Kõige lihtsam on lõigata suuremad tükid erivärvilist paprikat, suvikõrvitsat, baklazaani, punast sibulat ja asetada need alumiiniumi peale või siis suure puust varraste otsa. Suvikõrvitsat ja baklazaani võid ka enne hoida näiteks rohelise pesto kastmes (oliiviõli, basiilik, küüslauk, sool)

5. Grillimine on üks tervislikumaid söögivalmistamise viise, sest tegemist üsna rasvavaba toiduga.
6. Enne grillimist hoia poolik kartul kahvli otsas süte kohal, kuni tulevad veepiisad ja siis hõõru kartulit grillrestile. Nii väldid, et liha kleepub resti külge.
7. Lihad võiks enne grillimist marineerida ilma soolata vähemalt paar tundi enne, marinaad peab katma lihad täielikult.

Ärge hoidke külmkapis, vaid lihtsalt jahedas. Nii tuleb krõbedam.

8. Grilli jaoks sobivad lihatükid peaks olema vähemalt 2-3 cm paksused.

Õhukesed viilud kuivavad kiirelt ära.

9. Marineerige pigem ise.

Valmis marinaadis tooted sisaldavad enamasti värvaineid, säilitusaineid, maitsetugevdajaid ning pole ammu enam värsked.

10. Enne marineerimist puhastage liha ja kuivatage paberiga, nii imab ta marinaadi kõige paremini endasse.
11. Pärast grillilt võtmist laske lihal veidi “puhata”, nii muutub ta veel mahlasemaks
12. Kala grillige vaid kala jaoks mõeldud resti vahel, nii ei lagune ta ära.

Alustage nii, et nahaga pool jääks süte poole ja muutuks mõnusaks krõbedaks, siis pöörake ringi ja küpsetage ta teiselt poolt.

13. Ürdid sütele, näiteks rosmariin või tüümian annavad lihale ja ka köögiviljadele mõnusa aroomi.

Enne grillimist hoidke ürte vees, siis ei kõrbe nad nii ruttu ära.

14. Puust vardad kana ja köögiviljade jaoks leotage samuti ca 1 h vees, siis ei kõrbe nad ära.
15. Grillrest võiks olla vähemalt 10cm kõrgusel sütest, muidu läheb temperatuur liiga kõrgeks
16. Ära kõrbenud kohad kindlasti ära lõigata, sest need võivad sisaldada tervistkahjustavaid aineid.
17. Pärast grillimist hõõruge veel soe rest traatharjaga puhtaks. Jahtunult on mustus resti küljes kõvemini kinni.

 

————————————

Täiuslikud grillikastmed, mida on lihtne valmistada:

avokaado-kreem

Avokaado kaste (sobib ka maisikrõpsudega)

1 küpse avokaado tükeldada
1 küüslauguküüs
1 spl sidrunimahla- või laimimahla
veidi soola, tilli, peterselli
Võib hakkida ka 1 keskmise tomati ja lisada segule.
Püreesta ja valmis. Valmistamiseaeg 5 min

 

——————————–

tai-tsilli-kaste

Tai-tšilli kaste kanale ja lihale (valmistamine ca 30 min), sobib ka marinaadiks.

5 tšillikauna
3 küüslauguküünt
30g ingverit (värsket)
100g suhkrut
3 spl õunasiidriäädikat
2 tl tärklist
soola

Puhasta tšillid, lõika pikkupidi neljaks ja haki koos seemnetega, haki ka küüslauk ja ingver (ingver enne koorida).

Suhkur sulatada potis koos 1 spl veega, lisa küüslauk ja tšillid ning kuumuta ca 5 min keskmisel kuumusel.

Võta pott tulelt ja lisa ingver ja 250 ml vett ning pane pott uuesti pliidile madalale kuumusele.
Tärklis lahustada paari spl külma veega, lisa äädikas ja kalla siirupisse, keeda madalal tulel ca 3 min, lisa soola ja võta tulelt. Kalla pudelisse.

 

—————————————–

kyyslaugukaste

Küüslaugu jogurti kaste

1 tops Kreeka jogurtit
1 küüslauguküüs
haki tilli, lisa soola
riivi 1/2 värsket kurki.

Sobib kõikide grillimiseks sobilike toitudega.

Main Menu