Risotto on tänuväärne toit, mille sisse sobib vastavalt oma maitse-eelistusele lisada peaaegu kõiki kaun- ja köögivilju. Lisandiks sobib hästi kergelt röstitud kanafilee, kalafilee või ka liha, samuti võib seda süüa ka täiesti eraldi roana, kui sellesse lisada veelgi rohkem kaun- ja köögivilju. Proovi risottot valmistada ka metsiku riisi või valmis riisiseguga – tuleb veelgi külluslikuma maitsega.
4 kl puljongit
1 spl soolata võid
1 keskmine peeneks hakitud sibul
2-3 küünt hakitud küüslauku
1,5 kl keetmata riisi
200 g tükeldatud konservtomateid
100 g hakitud mozzarella juustu
0,25 tl jahvatatud musta pipart
Näpuotsatäis soola
Paar peotäit rebitud värsket spinatit
0,25 kl peeneks hakitud värsket basiilikut
4 tl väärisoliiviõli
Valmistamine:
Vala köögiviljapuljong keskmisesse keedupotti (ära keeda!) ning hoia seda madalal kuumusel.
Sulata suures potis keskmisel kuumusel või, lisa sibul ja küüslauk.
Pruunista pidevalt segades paar minutit või kuni sibul on pehme.
Lisa riis ning pruunista 1 minut pidevalt segades.
Lisa jao kaupa puljongit samal ajal riisi endiselt segades, jättes pool klaasi puljongit esialgu kõrvale.
Puljongit lisa riisile iga 5 minuti tagant või kui eelmine puljongikogus on täielikult imendunud.
Sega hulka tomatid ning keeda 1 minut.
Lisa juust, pipar ja sool ikka riisi pidevalt segades kuni juust on sulanud.
Eemalda pott tulelt, lisa eelnevalt kõrvale jäetud puljong, spinat ja basiilik.
Serveerides tilguta igale portsjonile peale pisut oliiviõli.