Werz jaanikauna- ehk kaarobipulber 200g
5.63 €
Laos
Kofeiinivaba kakao aseaine
Mahepõllundusest pärit kaarob.
Toitumisalane info 100g kohta:
Energia: 2291.00 kJ / 547.00 kcal
Rasvad: 49.70 g
– millest küllastunud rasvhappeid: 0.00 g
Süsivesikud: 44.40 g
– millest suhkruid: 0.00 g
Kiudained: 0.00 g
Valgud: 2.30 g
Sool: 0.00 g
Ühikuhind: 19.45 EUR/kg
———————–
Jaanikaun ehk kaarob on äärmiselt väärtuslik toiduaine – see on kasulikum kui kakao ja sisaldab lisaks kiudaineid ja D-vitamiini. Ei sisalda kofeiini.
Jaanikauna seemned kasvavad kaunades puul, mis kuuulub rohkearvulisse herneste perekonda nagu magusad herned, pähklid, sojaoad ja aedoad.
Jaanikaunapuu on igihaljas ning kasvab 15-17 meetri kõrguseks. Et pisikesest õiest saaks 10-30 cm pikkune kaun, selleks kulub 11 kuud. Ta kannatab temperatuuri -6 C kuni 50 C ning kasvab hästi ka väheviljakatel, soolarikastel, kivistel, liivastel ja savistel maastikel. Siiski ei armasta ta väga niisket pinnast ja kohti, kus vee äravool on halb. Ta suudab vilja kanda ka põuaperioodil ning seetõttu on tema viljad nälja ja põua ajal väärtuslikuks toiduks.
Jaanikauna seemnetes sisalduvat kummivaiku kasutatakse väga laialdaselt erinevates tööstustes: kosmeetikas, farmatseutikas, puhastusvahendites, liimides, fotopaberites ja väga paljudes muudes kohtades. Jaanikaunapuu puit on väga kõva ning peene kiuga – treialitööks ning mööblitööstuses on see puit väga hinnatud.
Jaanikaun toidulaual
Kuna jaanikaunad on looduslikult magusad, suhkrusisaldusega kuni 72 %, siis kasutatakse teda söögiks kui maiustust.
Võimalik kasutusala:
- Lisada kuumale või külmale sojapiimale.
- Segades jaanikaunajahu nisujahuga saab maitsvaid pannkooke.
- Jaanikaunajahu, mis on valmistatud seemnetega kaunast, on väga kiudaineterikas ning seda kasutatakse hommikusöökides.
- Peenemast jahust valmistatakse maiustusi, komme ja šokolaaditaolisi tahvlikesi.
- Jaanikauna seemnetest saadakse kummitaolist ainet, mida kasutatakse stabilisaatori ning paksendajana paljudes toiduainetes.
- Seemnejääkidest tehakse tärklise- ning suhkruvaba jahu, milles on kuni 60% proteiini, sobides väga hästi diabeetikutele.
- Röstitud jaanikaunaseemneid saab kasutada aseainena kohvile.
Jaanikauna omadused
Jaanikaun sobib suhkruasendajaks, kuna on looduslikult magusa maitsega omades kõrget suhkrute sisaldust nagu sahharoos, glükoos, fruktoos. Maitselt meenutab jaanikaun kakaod ja šokolaadi, kuid temas ei ole kofeiini ega theobromiini, mis tekitavad sõltuvust ja allergiat. Need kaks ainet on stimulandid, mille kõrvalnähtudeks võivad olla ärevustunne, närvilisus, iiveldus ning südamepekslemine. Seetõttu on jaanikaunajook hea asendus kakao ja šokolaadi tarbimisele.
Jaanikaun ei sisalda:
- fenüületüülalaniini, türamiini, mis mõlemad on migreeni ja allergia allikateks ja on esindatud näiteks šokolaadis.
- Oblikhapet, mis pärsib kaltsiumi ja tsingi omastamist ja on shokolaadi koosseisus.
Kaltsium ja tsink on kauni ja terve naha jaoks vajalikud.
Jaanikaun on tähtis ka hea figuuri loomisel.
- Olles vähese rasvasisaldusega ning looduslikult magus vähendab ta vajadust teiste magusate, kuid kaloririkaste maiustuste järele.
- Lisaks sellele, et jaanikaun ei sisalda kolesterooli, ta ka vähendab liigse kolesterooli omastamist organismis, parandades soolestiku motoorikat, kuna on väga rikas lahustumatute kiudainete poolt.
- Väga väärtuslik on jaanikaun oma madala soodiumisisalduse ja kõrge ehk 80% proteiinisisalduse töttu.
Kaarob on samuti vitamiinide A, B1, B2, B3, ja D ning selliste mineraalaineterikas nagu kaltsium, fosfor, kaalium, magneesium, raud, mangaan, baarium, vask, ja nikkel. Seda kõike organismile optimaalses koguses.
Lisaks on kaarobil antibakteriaalne efekt ja soolestikuärritust vähendav toime.
Soovitav on päevas tarbida minimaalselt 20 g.
You must be logged in to post a review.
Kasutajate tagasiside
Hetkel pole ühtegi tagasisidet.