Tõrvaaugu talu mahe tatrajahu 1kg
5.85 €
Laos
Tatrajahu on väga toitev, süsivesikuterikas, sisaldab kõike kaheksat hädavajalikku aminohapet ning peaaegu kõiki B-grupi vitamiine. On suurepärane taimse valgu allikas; tugevdab kapillaare, puhastab maksa, on kasulik soolestikule. Tuntud oma kolesterooli alandava toimega, aitab vabaneda kergest depressioonist. Jahust valmistatakse teatavaid makaroniliike, küpsetatakse keekse, vahvleid, torte, sellest võib ka mudilastele putru keeta. Tänapäeval kasutatakse peaaegu kõikideks küpsetisteks nisujahu, ometi, näiteks just tõelisi vene bliine valmistati tatrajahust — nisujahust tehtud ei tule nii kohevad välja.
Tõrvaaugu talu tatar on kasvatatud mahedalt ning kooritud oma veskis. Jahu on heledat värvi.
100 g energeetiline väärtus on 337,5 kcal/ 1429,2 kJ, valku 13,9 g, süsivesikuid 67,32 d, dieetkiud 4,4 g
Tatra koostis (100 g):
• valku 10-18 g, rasva 2-3 g, süsivesikuid 60-80 g, rakukude 12-16 g;
• vitamiinid: B1 (0,4-0,8 mg), B2 (0,2 mg), B3 (4,2 mg), B6 (0,4 mg), B9 (0,03 mg) E (2-6 mg), A (0,01 mg), P (8000 mg), C, K;
• aminohapped, sealhulgas gistidiin*, arginiin*, tsüstiin*, trüptofaan, kõige rohkem lüsiini*, metioniini* (asendamatud aminohapped);
• makro- ja mikroelemendid: boor (0,75 mg), fluor (0,03 mg), fosfor (350 mg), jood (5 mg), kaalium (530 mg), kaltsium (120 mg), kloor (94 mg), koobalt (4 mg), kroom (0,006 mg), magneesium (250 mg), mangaan (1,7 mg), molübdeen (0,04 mg), naatrium (40 mg), nikkel, raud (16 mg), räni (120 mg), strontsium (0,3 mg), titaan (0,09 mg), tsink (2,8 mg), tsirkoonium (0,03 mg), vanaadium (0,2 mg), vask (0,9 mg), väävel (80 mg);
• orgaanilised happed: maleiini-, sidruni-, menoleeni-, õuna- ja oblikhape;
• energiline väärtus – 370 kcal.
Tatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisaldusepoolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P vitamiini ehk bioflavonoide, sh eriti palju kvertsetiini.
Tatravalgud on hästi lahustuvad ja omastatavad (kõhus ei teki raskustunnet), tatras sisalduvad glükoos ja fruktoos annavad mõnusa maitse.
Nagu väidavad spetsialistid juba kümneid aastaid: „Tatras sisaldub kõike”.
Inimene võib mitmeid kuid täisväärtuslikult toituda süües ainult tatart ja piima saadusi. Tatart loetakse üheks parimaks looduslikuks organismi „puhastajaks”, „isu normaliseerijaks” (tatart omastab organism aeglaselt, inimesel ei teki ilmaasjata söögiisu jne).
mõjub ergutavalt, suurendab lihasjõudu, vastupidavust;
toniseerib, tugevdab ja puhastab veresooni, eriti kapillaaride võrku sidekudedes, parandab vere tsirkulatsiooni kapillaarides ja sellega ainevahetust, takistab tursete ja verevalumite teket, soodustab vereloomet ning hoiab hästi töökorras silmanägemist ja ajuvereringet;
tugevdab põletikuvastaseid protsesse, takistab organismis selliste ainete moodustumist, mis põhjustavad reumatoidartriiti, jämesoolepõletiku ja nendega seotud valude teket;
suurendab immuunsüsteemi elementide moodustumist ja nende aktiivsust, pidurdab bakterite paljunemist, vähendab ägedate nakkushaiguste tekkevõimalusi hingamisteedes;
katkestab vähi rakkude varustamise nende elutegevuseks vajalike fermentidega, aeglustab arengud või üldse võib viia rinna-, jämesoole-, munasarja- ja verevähi hukkumiseni; kiirendab fermentide moodustumist, mis hävitavad organismi sattunud kantserogeenide hulka ja nende mõju;
soodustab liigse kolesterooli väljaviimist organismist, vähendab kolesterooli ladestumist arterite ja teiste veresoonte seintele;
reguleerib suhkrusisaldust veres;
….
normaliseerib vererõhku paljude südamehaiguste puhul, takistab vere paksenemist ja trombide teket, ateroskleroosi arengut, südame-veresoonkonnahaiguste (sh insuldi) teket, takistab ja aitab ravida organismisiseseid verejookse (südames, ajus, naha all, silmades).
You must be logged in to post a review.
Kasutajate tagasiside
Hetkel pole ühtegi tagasisidet.